«Ιπτάμενοι και Τζέντλεμεν» από το 2022, με το Jetson ONE!

by billakos
Κίνηση στους δρόμους της πόλης; Κανένα πρόβλημα για το Jetson ONE, το πρώτο ηλεκτροκίνητο VTOL (Vertical Take-Off and Landing) και εμπορικά διαθέσιμο μονοθέσιο αεροσκάφος της σουηδικής Jetson!

Ο συνδυασμός στοιχείων αυτοκινήτου και αεροσκάφους σε ένα όχημα δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο τα ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν αποτελούν πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα αλλά και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν εδώ και χρόνια τον ιδανικό συνδυασμό, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα υβριδικό ιπτάμενο όχημα.

Ωστόσο, η καινοτομία στην αυτοκίνηση κοστίζει ακριβά. Τα περισσότερα ιπτάμενα οχήματα που έχουν δει μέχρι σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας είναι είτε πειραματικά είτε εξαιρετικά ακριβά, άρα και «απλησίαστα» για το καταναλωτικό κοινό. Με το Jetson ONE τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά!

Με διαστάσεις 2.845 mm/2.400 mm/1.030 mm και αναδιπλούμενο σχεδιασμό, το εν λόγω τετρακόπτερο όχημα ενσωματώνει τέσσερις ηλεκτροκινητήρες μέγιστης ισχύος 88 KW (έναν για κάθε έλικα), διαθέτει ανθεκτικό πλαίσιο με ένα «car-inspired» χωροδικτύωμα από αεροδιαστημικό κράμα αλουμινίου (το βάρος του δεν ξεπερνά τα 86kg), τμήματα από ανθρακόνημα και μπορεί να φιλοξενήσει έναν πιλότο/οδηγό βάρους έως και 95kg.

Photo Credit: © 2021 Jetson AB

Οι ηλεκτροκινητήρες του (High Power Output Electric Brushless Outrunners), οι οποίοι τροφοδοτούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου υψηλής εκφόρτισης, προσφέρουν τελική ταχύτητα 102km/h (ηλεκτρονικά περιορισμένη) και αυτονομία πτήσης έως 20 λεπτά. Ο χειρισμός πραγματοποείται με τη βοήθεια ενός μοχλού (3-axis joystick) τριών αξόνων και απόδοση των κινητήρα ελέγχεται από ένα μοχλό ισχύος (throttle lever).

Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια ενσωματώνει αισθητήρες LiDAR για συνεχόμενο σκανάρισμα του εδάφους και για την αποφυγή εμποδίων, «τριπλό» σύστημα ελέγχου πτήσης (Triple Redundant Flight Computer) και μπορεί να ίπταται με ασφάλεια ακόμα και αν ένας από τους τέσσερις ηλεκτροκινητήρες τεθεί εκτός λειτουργίας.

Επιπλέον, υποστηρίζει «hands free hover» και λειτουργίες έκτακτης ανάγκης, καθώς και βαλλιστικό αλεξίπτωτο το οποίο αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα.

Photo Credit: © 2021 Jetson AB

«Και πόσο πάει το μαλλί;» εύλογα θα αναρωτηθείτε: το Jetson ONE μπορεί να γίνει δικό σας με $92.000 (προκαταβολή $22.000), εφόσον έχετε ήδη στην κατοχή σας δίπλωμα για να το χρησιμοποιήσετε.

Μέχρι στιγμής η εταιρεία των Peter Ternström και Tomasz Patan έχει δεχθεί 15 προπαραγγελίες, από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βραζιλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Από τα συνολικά 15 οχήματα τα πρώτα 12 θα παραδοθούν μέσα στο 2022 ενώ τα υπόλοιπα το 2023 (υπάρχουν και τρία slots διαθέσιμα). Θυμίζει λίγο Landspeeder από τα Star Wars, δεν νομίζετε;

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ